10 tips voor het verbeteren van je Wifi bereik!
Haal het optimale uit je draadloze netwerk en voorkom uitval en een trage verbinding.
Router Verplaatsen
De router of modem met routerfunctie staat vaak in de meterkast, in de hoek van de woonkamer weggewerkt of in een kelder.
Het draadloos signaal wordt zo ingesloten en moet eerst door heel veel zaken heen (zoals muren of vloeren) voordat het bij jouw apparaat aan komt. Dit zorgt voor signaalverlies. Probeer de router zo centraal mogelijk in huis neer te zetten en het liefst ook zo ‘vrij’ mogelijk. Niet in of onder een kastje (of onder de bank).
Antenne rechtop
Zet de antennes rechtop voor het beste resultaat, laat ze er niet bijhangen als een hangoor-konijn.
WPA2 Beveiliging
Om gebruik te maken van de hoge snelheid van een N of AC router is het verstandig om WPA2 beveiliging in te schakelen. Deze beveiliging zorgt dat je geen extreme brandbreedte verliest wat bij bijvoorbeeld WPA of WEP wel kan gebeuren.
Upgrade de modem/router
Het kan zijn dat je een zwakke verbinding hebt omdat je router gewoonweg niet meer up to date is. Ga dan opzoek naar een nieuwe router (of vraag er een aan bij je provider) die voorzien is van de laatste firmware. Bedenk wel dat niet alle routers goed samenwerken met alle soorten verbindingen. Doe daarom eerst onderzoek naar je type internetverbinding voordat je een nieuwe router gaat uitzoeken.
Accesspoint
Heb je nog een oude router staan, dan kun je er ook voor kiezen die in de meterkast te zetten, daarvan het accesspoint uit te schakelen en de nieuwe router als accesspoint op een betere plaats te zetten.
Het verschil in snelheid voor het bekabelde netwerk in vergelijking met het draadloze netwerk tussen een oude en nieuwe router is vooral bij draadloos groot, bij bedraad veel minder. Tenminste zolang beide routers maar gigabit ondersteunen. Plaats je twee routers achter elkaar, dan kun je ofwel de tweede router in bridge-modus zetten of je moet achter die router en voor het wifi een tweede netwerk configureren met een eigen IP-adressering.
Vergeet ook de beveiliging van het wifi niet. Heb je geen router, koop dan een los accesspoint. Die zijn gemakkelijker in het gebruik, doordat deze gewoon onderdeel wordt van het thuisnetwerk en er geen apart tweede IP-netwerk hoeft te worden geconfigureerd.
Kanaal kiezen
Moderne routers ondersteunen twee wifi-netwerken, een in de 2,4GHz-band en een in de 5Ghz-band. Elke band is daarbij nog weer opgedeeld in een aantal kanalen. De 2,4GHz-band is onderverdeeld in de kanalen 1 tot en met 13, de 5,0GHz-band de kanalen 36, 40, 44 en 48. Elk wifi-netwerk gebruikt één zo’n kanaal. Wil je bereik en snelheid van het wifi verbeteren, kies dan een band die door zo min mogelijk andere netwerken in de buurt wordt gebruikt. Om het kanaalgebruik van de verschillende netwerken zichtbaar te maken, kun je het programma InSSIDer gebruiken. Dit was een gratis programma, maar is het helaas niet meer. Je kunt een licentie kopen via www.inssider.com, maar elders online zijn oude versies te vinden die nog wel gratis zijn.
Zoek bijvoorbeeld op InSSIDer Home 3.1.2.1. Start InSSIDer, kies de 2,4GHz- of 5GHz-band en bekijk dan welk kanaal de meeste vrije ruimte heeft. Geen pc, gebruik dan een app als Meraki Wifi Stumbler of WiEye Wifi scanner (beide alleen voor Android). Log dan in op de router en kies bij elk wifi-netwerk in plaats van Auto het juiste kanaal.
Betere antenne
Ieder apparaat in het wifi-netwerk zendt en ontvangt. De antenne is daarbij zeer belangrijk. De kwaliteit van een antenne wordt uitgedrukt in het aantal dBi. Deze waarde geeft aan hoe efficiënt de antenne bij het zenden elektriciteit omzet in radiogolven, en bij het ontvangen precies omgekeerd. Hoe hoger de dBi, hoe beter een antenne dit doet en hoe minder verlies aan kwaliteit. Meer dBi betekent dus dat een antenne verder zendt en ook van een verder afgelegen antenne nog een signaal ontvangt. De antennes in een standaard router zijn maximaal 5 dBi, vaak minder, terwijl er ook antennes zijn van 8dBi of 10 dBi en dat op een logaritmische schaal!
Wil je dus beter zenden of ontvangen, dan is een andere antenne een goede optie om eens te verkennen. Belangrijk is wel dat de router de antenne ondersteunt; je kunt niet zomaar alles aan elkaar knopen of schroeven. Goed aankoopadvies is noodzakelijk
Vervang je router
Veel mensen die hun router al wat jaren geleden hebben gekocht lopen tegen limieten aan. Trage processoren, oude (incomplete) protocollen; het heeft bijvoorbeeld erg lang geduurd voordat de 802.11n-standaard echt af was maar dat hield de fabrikanten niet tegen om toch routers uit te brengen gebaseerd op de 802.11n-draft-standaard. Lang niet alle routers hebben, toen de standaard af was, de update gehad naar 802.11n. Dit betekent meestal ook dat veel gebruikers niet zoveel hebben aan optie 7 (het updaten van de firmware) omdat de fabrikant de router niet meer ondersteunt.
Stroombesparende instellingen
Sommige routers zijn standaard ingesteld met stroombesparende maatregelen. Het doel daarvan is om hier en daar een paar milliwatt te besparen. Dat is natuurlijk een nobel streven, maar jammer genoeg is het funest voor de bandbreedte. Als je bandbreedte belangrijker vindt dan kleine stroombesparinkjes, ga dan naar het configuratiemenu van de router en zoek naar een instelling als ‘eco mode’ of ‘stroombesparing’. Zet deze optie uit. Kijk daarnaast of de router een automatische zendinstelling heeft. Zet die automatische optie uit en stel de zendinstelling in op maximaal.
Contact met de WiFi Vakman
Wil je een veilig, stabiel en betrouwbaar netwerk? Dan is WiFi Vakman hét adres.
Onze WiFi specialisten staan graag klaar en hebben kennis in huis voor zowel een klein thuisnetwerk als complete panden van duizenden vierkante meters. Niets is te klein of te groot.
Wij kijken wat echt nodig is en bespreken alles rustig. Wil je dat wij direct aan de slag gaan? Ook geen probleem.
Stuur ons gerust een berichtje en wij bespreken graag de mogelijkheden.