internet vragen

Mijn internet valt geregeld uit, wat te doen?

Ons advies is om de stekker van je netwerk-apparatuur een minuut van de stroom te halen, om daarna weer van stroom te voorzien. Mocht dit het probleem niet oplossen kijk dan goed of de antennes (als die er aan zitten) goed op het kastje geschroefd zitten. Mocht dit geen resultaat geven neem dan gerust contact met ons op.

Waarvan is de snelheid op internet afhankelijk?

De werkelijke snelheid op internet is afhankelijk van heel veel factoren, zoals wereldwijde drukte, de snelheid van de servers die je bezoekt, de instellingen van je eigen computer en last but not least de bandbreedte die de providers inkopen.

Wat is internet buitengebied?

Vaak is er in het buitengebied geen snelle internetverbinding mogelijk. In deze gevallen kunnen we Internet  buitengebied oplossingen aanbieden, waarbij we via een 4G verbinding een snel intern netwerk opzetten zodat je toch zorgeloos gebruik kunt maken van internet. 

Ik heb ineens geen internet meer, wat te doen?

Ons advies is om de stekker van je netwerk-apparatuur een minuut van de stroom te halen, om daarna weer van stroom te voorzien. Mocht dit niet baten kijk dan goed of de antennes (als die er aan zitten) goed op het kastje geschroefd zitten. Mocht dit geen resultaat geven adviseren wij je internetaanbieder te bellen. Zij kunnen op afstand dan je modem doormeten en kijken waar het probleem zich bevind. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen.

Wifi vragen

Waarom is WiFi storingsgevoelig?

Wifi maakt gebruik van de frequentiebanden van 2,4 GHz (Wifi b/g/n) en 5 GHz (Wifi n/ac), die worden gedeeld door verschillende gebruikers. De 2,4GHz-band is dezelfde band waarin magnetrons werken, maar ook draadloze muizen en toetsenborden, video-overdracht (beveiligingscamera's en tweede televisie-aansluitingen), draadloze deurbellen, garagedeuropeners, hoofdtelefoons etc. maken gebruik van dezelfde band. Daarnaast komt de straling van het netwerk van de buren vaak ook vrij sterk binnen, en met de toename van het aantal wifi-netwerken geeft dit steeds meer problemen. De 5GHz-band is nieuwer (2009) en kent minder concurrerende gebruikers. Het bereik van Wifi is in deze band echter minder groot waardoor er meer wifi access points nodig zijn voor een goede dekking. De dekking van wifi is ook erg afhankelijk van het materiaal van de muren in het gebouw. Als er veel metaal in de wanden en vloeren zit (denk aan wapeningsstaal) komt de straling veel minder ver dan bij dunne gipswanden.

Is Wifi veilig?

Hoe veilig Wifi is hangt af van verschillende factoren. Zo is een openbaar (gratis) WiFi-netwerk minder veilig dan een eigen (bedrijfs)netwerk omdat je niet weet hoe het is ingesteld en wie erachter zit. Wij adviseren om voorzichtig te zijn bij het gebruik van openbare wifi-netwerken, en bij vertrouwelijke informatie altijd gebruik te maken van een versleutelde internetverbinding. In dat geval staat er ‘https://’ voor het webadres, waarbij de s staat voor secure.

Wat kan ik doen als ik veel problemen heb met WiFi?

WiFi Vakman heeft speciale apparatuur en programmatuur om een wifi-netwerk te analyseren. Wij kunnen op verzoek een meting uitvoeren en passend advies geven. Dit advies kan variëren van het instellen van een ander kanaal, het op een andere plaats neerzetten van het access point tot het gebruik van andere access points.

Ik heb niet overal wifi in mijn bedrijfspand. Hoe kan dit?

Zoals je wellicht ook kunt bedenken is het signaal niet sterk genoeg om de hoek van je bedrijfshal of je opslagruimte te halen. Dit kan zijn dat de router of accesspoint op een verkeerde frequentie draait, op een verkeerde plek staat of gewoonweg te zwak is voor de afstand die het moet afleggen. Dit kan komen door de bouw van uw pand, maar ook door omgevingsfacturen zoals stralingen van de andere netwerken.
Om je zo goed mogelijk hiermee te helpen komen wij graag bij jou op locatie. Neem gerust contact met ons op.

Werkzaamheden op locatie

Wie zijn jullie klantengroepen?

Onze klantengroepen zijn erg divers. Zo werken wij  voor zowel de zakelijke als de grotere particuliere klant. Verhuur je een vakantiehuis waar je een verbeterd netwerk wenst of ben je van plan een evenement te organiseren? Neem dan ook gerust contact met ons op, dan bekijken wij samen met jou de mogelijkheden.

Ik zit in een stad, komen jullie hier ook?

Jazeker, binnen ons werkgebied helpen wij je. Of je nu een winkel in hartje stad, of een boerderij in het buitengebied heeft, wij helpen je graag.

Ik wil een afspraak maken, waar of hoe kan ik dat doen?

Dat kan via telefoon (0478700529), email of via het knopje [afspraak maken]. E-mailen kan naar: info@wifivakman.nl vermeld dan duidelijk je naam, telefoonnummer en adres. We kijken dan na ontvangst van de email even in onze planning en nemen dan dezelfde dag nog contact met u op.

Wat zijn de kosten van het bezoek?

Dit is afhankelijk van meerdere factoren. In welke regio bevind je je? Welke apparatuur hebben we nodig?

Een standaard wifi inventarisatie bij jou thuis of op kantoor door onze specialisten:   

€49.95 excl. btw en voorrijkosten

Een inventarisatie met uitgebreide site survey op kantoor, horeca gelegenheid, camping of bedrijf, inclusief wifi rapport:   

€149.95 excl. btw en voorrijkosten

Wens je meer informatie? Stuur ons een mail met je wensen naar info@wifivakman.nl en wij geven je een zo duidelijk mogelijk overzicht.

algemene vragen

Zijn jullie nog op zoek naar nieuwe medewerkers?

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe en gemotiveerde wifi specialisten. Het is wenselijk dat je 18 of ouder bent, en in het bezit bent van een autorijbewijs. Je kunt een sollicitatie (CV+motivatie) sturen naar: info@wifivakman.nl

Wat is jullie werkgebied?

Ons werkgebied is Limburg, Brabant en Gelderland. Heb je een mooie uitdaging voor ons, en het is toch nét buiten dit gebied? Stuur ons gerust een mail, wellicht kunnen we je toch helpen.

Wat zijn jullie openingstijden?

We zijn tijdens kantooruren bereikbaar, maar kunnen we even niet opnemen omdat we allemaal buiten de deur aan het werk zijn of in gesprek, spreek dan de voicemail in. Je voicemailbericht komt dan binnen op onze email en dan bellen wij je dezelfde dag terug.

TOP 10 tips wifi verbetering

Slecht of geen verbinding met het WiFi netwerk, haperend beeld of geluid tijdens het streamen? Een van de grootste ergenissen thuis en op het werk: WiFi dat niet goed werkt. Hieronder vind je 10 tips van de WiFi vakman hoe jij zelf thuis of op de zaak het WiFi kunt verbeteren.

Tip 1: Router verplaatsen

De router of modem met routerfunctie staat vaak in de meterkast, in de hoek van de woonkamer weggewerkt of in een kelder.
Het draadloos signaal wordt zo ingesloten en moet eerst door heel veel zaken heen (zoals muren of vloeren) voordat het bij jouw apparaat aan komt. Dit zorgt voor signaalverlies. Probeer de router zo centraal mogelijk in huis neer te zetten en het liefst ook zo ‘vrij’ mogelijk. Niet in of onder een kastje (of onder de bank).

Tip 2: Antenne rechtop
Zet de antennes rechtop voor het beste resultaat, laat ze er niet bijhangen als een hangoor-konijn.

Tip 3: WPA2 beveiliging
Om gebruik te maken van de hoge snelheid van een N of AC router is het verstandig om WPA2 beveiliging in te schakelen. Deze beveiliging zorgt dat je geen extreme brandbreedte verliest wat bij bijvoorbeeld WPA of WEP wel kan gebeuren.

Tip 4: Upgrade de modem/router
Het kan zijn dat je een zwakke verbinding hebt omdat je router gewoonweg niet meer up to date is. Ga dan opzoek naar een nieuwe router (of vraag er een aan bij je provider) die voorzien is van de laatste firmware. Bedenk wel dat niet alle routers goed samenwerken met alle soorten verbindingen. Doe daarom eerst onderzoek naar je type internetverbinding voordat je een nieuwe router gaat uitzoeken.

Tip 5: Accesspoint
Heb je nog een oude router staan, dan kun je er ook voor kiezen die in de meterkast te zetten, daarvan het accesspoint uit te schakelen en de nieuwe router als accesspoint op een betere plaats te zetten. Het verschil in snelheid voor het bekabelde netwerk in vergelijking met het draadloze netwerk tussen een oude en nieuwe router is vooral bij draadloos groot, bij bedraad veel minder. Tenminste zolang beide routers maar gigabit ondersteunen. Plaats je twee routers achter elkaar, dan kun je ofwel de tweede router in bridge-modus zetten of je moet achter die router en voor het wifi een tweede netwerk configureren met een eigen IP-adressering. Vergeet ook de beveiliging van het wifi niet. Heb je geen router, koop dan een los accesspoint. Die zijn gemakkelijker in het gebruik, doordat deze gewoon onderdeel wordt van het thuisnetwerk en er geen apart tweede IP-netwerk hoeft te worden geconfigureerd.

Tip 6: Kanaal kiezen
Moderne routers ondersteunen twee wifi-netwerken, een in de 2,4GHz-band en een in de 5Ghz-band. Elke band is daarbij nog weer opgedeeld in een aantal kanalen. De 2,4GHz-band is onderverdeeld in de kanalen 1 tot en met 13, de 5,0GHz-band de kanalen 36, 40, 44 en 48. Elk wifi-netwerk gebruikt één zo’n kanaal. Wil je bereik en snelheid van het wifi verbeteren, kies dan een band die door zo min mogelijk andere netwerken in de buurt wordt gebruikt. Om het kanaalgebruik van de verschillende netwerken zichtbaar te maken, kun je het programma InSSIDer gebruiken. Dit was een gratis programma, maar is het helaas niet meer. Je kunt een licentie kopen via www.inssider.com, maar elders online zijn oude versies te vinden die nog wel gratis zijn.

Zoek bijvoorbeeld op InSSIDer Home 3.1.2.1. Start InSSIDer, kies de 2,4GHz- of 5GHz-band en bekijk dan welk kanaal de meeste vrije ruimte heeft. Geen pc, gebruik dan een app als Meraki Wifi Stumbler of WiEye Wifi scanner (beide alleen voor Android). Log dan in op de router en kies bij elk wifi-netwerk in plaats van Auto het juiste kanaal.

Tip 7: Betere antenne
Ieder apparaat in het wifi-netwerk zendt en ontvangt. De antenne is daarbij zeer belangrijk. De kwaliteit van een antenne wordt uitgedrukt in het aantal dBi. Deze waarde geeft aan hoe efficiënt de antenne bij het zenden elektriciteit omzet in radiogolven, en bij het ontvangen precies omgekeerd. Hoe hoger de dBi, hoe beter een antenne dit doet en hoe minder verlies aan kwaliteit. Meer dBi betekent dus dat een antenne verder zendt en ook van een verder afgelegen antenne nog een signaal ontvangt. De antennes in een standaard router zijn maximaal 5 dBi, vaak minder, terwijl er ook antennes zijn van 8dBi of 10 dBi en dat op een logaritmische schaal! Wil je dus beter zenden of ontvangen, dan is een andere antenne een goede optie om eens te verkennen. Belangrijk is wel dat de router de antenne ondersteunt; je kunt niet zomaar alles aan elkaar knopen of schroeven. Goed aankoopadvies is noodzakelijk.

Tip 8: Vervang je router
Veel mensen die hun router al wat jaren geleden hebben gekocht lopen tegen limieten aan. Trage processoren, oude (incomplete) protocollen; het heeft bijvoorbeeld erg lang geduurd voordat de 802.11n-standaard echt af was maar dat hield de fabrikanten niet tegen om toch routers uit te brengen gebaseerd op de 802.11n-draft-standaard. Lang niet alle routers hebben, toen de standaard af was, de update gehad naar 802.11n. Dit betekent meestal ook dat veel gebruikers niet zoveel hebben aan optie 7 (het updaten van de firmware) omdat de fabrikant de router niet meer ondersteunt.

Tip 9: Stroombesparende instellingen
Sommige routers zijn standaard ingesteld met stroombesparende maatregelen. Het doel daarvan is om hier en daar een paar milliwatt te besparen. Dat is natuurlijk een nobel streven, maar jammer genoeg is het funest voor de bandbreedte. Als je bandbreedte belangrijker vindt dan kleine stroombesparinkjes, ga dan naar het configuratiemenu van de router en zoek naar een instelling als ‘eco mode’ of ‘stroombesparing’. Zet deze optie uit. Kijk daarnaast of de router een automatische zendinstelling heeft. Zet die automatische optie uit en stel de zendinstelling in op maximaal.


Tip 10: De WiFi Vakman een berichtje sturen

Wil je een veilig, stabiel en betrouwbaar netwerk? Dan is WiFi Vakman hét adres.
Onze WiFi specialisten staan graag klaar en hebben kennis in huis voor zowel een klein thuisnetwerk als complete panden van duizenden vierkante meters. Niets is te klein of te groot.
Wij kijken wat echt nodig is en bespreken alles rustig. Wil je dat wij direct aan de slag gaan? Ook geen probleem.
Stuur ons gerust een berichtje en wij bespreken graag de mogelijkheden.

Leveren we diensten in uw regio?